Zelf een Escape Room maken
Wil je zelf een Escape Room maken of organiseren voor een bijzonder feestje? Met onderstaande gratis tips of een kant en klaar pakket van EHBF maak je eenvoudig van je eigen huis, school, kantoor of clubhuis een spannende Escape Room.
Gratis tips
Ben jij een creatieve verhalenverzinner en knutsel je graag? Gebruik puzzels en geheimschrift, maak raadsels en geheime codes. Zorg voor voldoende opdrachten, verstop de puzzels in de door jou gekozen ruimte en maak gebruik van verschillende type slotjes met sleuteltjes of cijfercombinaties. Het is het leukst als je puzzels allemaal een logisch verband met elkaar hebben binnen een thema of verhaal. Gebruik onderstaande knoppen voor ideeën.
Escape Rooms van EHBF
Alle escape rooms zijn door mijzelf ontwikkeld en dus uniek. EHBF is geen professioneel designers- of evenementenbureau dus dat scheelt in de portemonnee.
Klik op de afbeeldingen om de thema’s te bekijken.
Aan de slag met een pakket van EHBF
De Escape Rooms van EHBF zijn interactief. Gebruik van mobiele telefoons, tablets of laptops met internetverbinding is daarom noodzakelijk. De feestkisten bevatten diverse weblinks (evt. via QR-codes), puzzels, attributen en uiteraard ook een handleiding. In de handleiding staat beschreven hoe de puzzels en attributen in de gekozen ruimte kunnen worden geplaatst en er is uitleg over de aanpak en het oplossen van de diverse vraagstukken. Als je alléén het digitale draaiboek koopt, print je alles zelf en staan er tips in de handleiding over de verkrijgbaarheid van niet te printen materialen. Enkele losse materialen zijn bij aankoop van het draaiboek te koop (postpakket).
Als spelleider richt je van te voren de gekozen ruimtes in als escape room. Een ruimte kan ook een deel van een kamer zijn, bijvoorbeeld alleen de zithoek. Een aparte centrale ruimte voor de start van het spel is een aanrader. Bij voorkeur een ruimte met televisie om de introductie van de Escape Room extra spectaculair te maken. Deze is eenvoudig te casten naar je tv via je telefoon, laptop of tablet met internetverbinding.
Puzzel je als spelleider zelf graag mee dan is dat (zeker bij Superhelden) goed te doen. Houd de handleiding bij de hand om alsnog hints te kunnen geven voor de manier van oplossen als jullie vastlopen. Omdat je de materialen klaar moet zetten weet je een aantal dingen al maar als je het zoeken overlaat aan de anderen en de oplossingen van de vraagstukken vooraf nog niet bekijkt, puzzel dan lekker mee.
Blijf als spelleider in de escape room. Als blijkt dat de deelnemers vastlopen, kan je ze met een hint weer op weg helpen zodat ze uiteindelijk toch nog – binnen de tijd? – kunnen ontsnappen. Daarnaast kan je voorkomen dat iets te enthousiaste speurneuzen je kasten onnodig overhoop halen of dat gefrustreerde deelnemers de sloten proberen te forceren. Wil je toch de escape room verlaten, zorg dan dat je telefonisch bereikbaar bent.
Wat heb je nodig?
ZELF DE REGIE:
Een draaiboek. Is digitaal en bevat alle bestanden die nodig zijn voor jouw themafeest.
Lees meerEEN BEETJE VAN BEIDE:
Een postpakket. Het draaiboek ontvang je digitaal en bestelde, losse materialen per post.
Lees meerTIP: Bestel in geval van veel voorbereidingstijd eerst alléén het draaiboek en eventueel later pas aanvullende materialen.
Speelduur, aantal deelnemers en leeftijd
De officiële speeltijd van een Escape Room is één uur. Dit is exclusief de tijd die je nodig hebt om alles klaar te zetten en na te bespreken.
Het is de bedoeling dat de deelnemers binnen de tijd alle puzzels oplossen en ontsnappen. Hele snelle escapers kunnen gebruik maken van de in het draaiboek opgenomen extra’s.
Redt je groep het niet binnen de tijd? De meeste deelnemers willen het spel graag alsnog afmaken. Geef een paar handige tips om de groep verder te helpen zodat alle puzzels toch worden opgelost.
De moeilijkste Escape Room Sherlock heeft de mogelijkheid om te kiezen voor een speeltijd van anderhalf uur. Dit is met name prettig voor onervaren escapers.
Het gemiddeld aantal deelnemers per escape room is een groep van 3 tot 9 personen. Met minder dan 3 personen is het praktisch onmogelijk om binnen het uur te ontsnappen. Zijn er meer dan 9 deelnemers die tegelijk de escape room spelen, dan is de kans groot dat niet iedereen de kans krijgt om een (deel-)puzzel op te lossen.
Toch meer deelnemers? Maak dan teams en laat ze om de beurt de Escape Room in gaan. De wachtende teams kunnen starten met een andere activiteit of gebruiken een extra spel uit het draaiboek. De spelleider legt de speeltijd van elk team vast en kijkt welk team het snelst ontsnapt. Eventueel kan je hieraan een leuk presentje koppelen.
De aanbevolen leeftijd is per thema verschillend. De adviezen zijn gebaseerd op mijn ervaring als leerkracht basisonderwijs, bevindingen van klanten en als moeder van inmiddels volwassen kinderen.
Liever een online Escape Room spelen of een eenvoudige escape puzzel maken? Bekijk ideeën via onderstaande knoppen.